Kaarina-lehdessä kerrottiin viime viikolla, että Piikkiön Palloseura ryhtyy ensi syksystä alkaen koordinoimaan Pontelan toimintaa. Seuran haaveena on kehittää keskeisellä paikalla sijaitsevasta Pontelasta kylätalo, jossa eri ikäiset piikkiöläiset voisivat kohdata liikunnan ja muiden aktiviteettien parissa.
– Pontelassa kokoontuu paljon eläkeläisyhdistyksiä, mikä on tietenkin hyvä asia. Ei ole kuitenkaan modernia rakennuksen käyttöä, että tiloissa tapahtuu jotakin vain päiväsaikaan. Haluaisimme, että tapahtumia järjestettäisi myös iltaisin ja viikonloppuisin, seuran johtokuntaan kuuluva Vesa Perälä kuvailee.
Hänen mukaansa kyse on kylän elävoittämisestä. Piikkiössä ei ole tällä hetkellä paikkaa, jonne ihmiset voisivat kokoontua. Samalla toiveissa on luoda piikkiöläisille nuorille tekemistä ja paikka, jossa he voivat kokea olevansa osa kyläyhteisöä.
Yhteistyö tärkeää
Piikkiön Palloseuran toimistotilat siirtyvät ensi kesän aikana Piikkiön keskustasta Pontelan yläkertaan. Seuran toiminnanohjaaja Heli Paakki uskoo, että jo se tuo Pontelaan uutta eloa, että tiloissa on aina päivisin joku paikalla. Yksin seura ei kuitenkaan pysty puhaltamaan taloa henkiin.
– Toivomme, ettei tästä synny sellaista käsitystä, että PiPS on vallannut Pontelan itselleen. Ei meitä seurana kiinnosta tilojen hallinnointi, vaan toiminnan kehittäminen, Perälä huomauttaa.
He toivovat, että yhdistykset ja seurat lähtisivät avoimin mielin mukaan ideoimaan, miten Pontelaa voisi kehittää. Yhteinen kylätila tarjoaa myös tilaisuuden lisätä seurojen välistä yhteistyötä ja vuorovaikutusta.
Paikalliset yhdistykset ja seurat saavat jatkossakin kokoontua Pontelan tiloissa maksutta. Perälän mukaan keneltäkään ei olla ottamassa vuoroja pois, mutta aikatauluihin saattaa tulla pieniä muutoksia.
Kaupunki kunnostaa Pontelan tiloja kesän aikana ja asentaa oviin sähkölukot. Tiloissa otetaan käyttöön myös sähköinen varausjärjestelmä.
Pontelan alakerrassa olevan kuntosalin hallinnointi on edelleen kaupungin liikuntapalvelujen vastuulla, eikä sen käyttöön ole tulossa muutoksia.
Laajempi lajitarjonta
Osassa seuroja on herättänyt ihmetystä, miksi jalkapalloseurana tunnettu PiPS on kiinnostunut Pontelan kehittämisestä. Pontelan sali ei kokonsa puolesta sovellu jalkapallon pelaamiseen.
Paakin ja Perälän mukaan Pontelan kehittäminen tukee seuran strategiaa, jonka keskeisinä tavoitteina ovat yhteisöllisyys ja syrjäytymisen ehkäiseminen.
– Muiden seurojen tavoin myös PiPS kärsii siitä, että teini-ikään tullessa moni nuori lopettaa harrastuksen. Olemme seurassa pohtineet, mitä voisimme tehdä sen eteen, ettemme menettäisi näitä nuoria, jotka eivät halua pelata vakavasti. Keskustelut ovat aina tyssänneet siihen, että pitäisi olla jokin paikka, jonka ympärille toimintaa voisi rakentaa, Perälä selittää.
PiPSin suunnitelmissa on lisätä tulevaisuudessa lajivalikoimaa ja tarjota harrastusmahdollisuuksia nykyistä laajemmalla ikäskaalalla.
Viime syksynä seura alkoi järjestää kuntofutista 30–50-vuotiaille naisille, mikä on osoittautunut suosituksi. Suunnitelmissa on käynnistää myös kävelyfutis yli 60-vuotiaille.
Uusien lajien osalta keskusteluja on käyty muun muassa frisbeegolfista ja elektronisesta urheilusta. Iltapäivisin Pontelan tiloissa voisi järjestää esimerkiksi urheiluiltapäiväkerhoa. Osa Pontelan toiminnoista, kuten kesäkahvila, voisi Perälän mukaan myös työllistää paikallisia nuoria.