Quantcast
Channel: Kaarina-lehti
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2650

Mihin Kaarina suuntaa sote-muutoksen jälkeen? Vielä ehdit strategiapajoihin

$
0
0

Minkä kolmen avainsanan pitäisi mielestäsi ehdottomasti olla mukana Kaarinan kaupungin uudessa strategiassa? Anne-Mari Järvelin ja Jenna Kiiskinen 4FRONT-yrityksestä kehottavat Kaarina-salissa kirjoittamaan sanat kännykällä Menti-sivustolle.

Hetken kuluttua Kaarina-salin näytölle lävähtää sanapilvi. Pilveen ilmaantuvat läsnäolijoiden tärkeimpinä pitämät Kaarinan avainsanat. Turvallinen loistaa isolla, yhtä isolla myös Yhdessä: niitä sanoja oli kirjoitettu useimmin.

Hiukan pienemmällä löytyy muita: Viihtyisä, Elinvoima, Innovatiivinen.

Kaupungin tärkein asiakirja

Kaarinan strategiaa muokataan parhaillaan uusiksi, jotta sekä kaupunkiorganisaation henkilöstölle, luottamushenkilöille että kaupunkilaisille kirkastuisi, mitä Kaarinalle halutaan tapahtuvan, kun sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut siirtyvät ensi vuonna kaupungin vastuulta hyvinvointialueiden eli maakunnan hoidettaviksi. Millaisella strategialla tyngäksi jäävän kaupunkiorganisaation kuuluisi jatkaa?

– On tärkeää, että nyt käännekohdassa lähdemme oikeaan suuntaan, luonnehtii Kaarinan kaupunginjohtaja Harri Virta.

– Strategia on kaupungin tärkein asiakirja, joka ohjaa koko kaupungin johtamista ja antaa pohjan päätöksenteolle, suunnittelulle ja kehittämiselle, summaa Anne-Mari Järvelin.

Kaarinan strategiatyöpajoja on pidetty jo muutamia, ja lähiaikoina niitä järjestetään lisää. Kuka tahansa kaarinalainen voi osallistua niihin.

Kenen strategia?

Viimeviikkoiseen työpajaan on tullut mukaan kolmisenkymmentä henkilöä, joista suuri osa on luottamushenkilöitä. Myös moni tavallinen kuntalainen on ilmaantunut paikalle.

Lisääkin väkeä olisi saanut tulla, yleisöstä mietitään. Oman kotikunnan strategiaa ei kannata ottaa vain annettuna, vaan juuri nyt sitä pääsee hahmottelemaan.

Läpi käydään edellisissä työpajoissa ilmi tulleita Kaarinan vahvuuksia, heikkouksia, mahdollisuuksia ja uhkia. Uhista tätä yleisöä mietityttää ennen kaikkea väestön hallitsematon kasvu, joka voi tuottaa monia jatko-ongelmia.

Tulevaisuuskuvissa Kaarinaan maalaillaan lukuisia myönteisiä asioita, tasa-arvoisista palveluista, laadukkaasta johtamisesta ja innovatiivisesta joukkoliikenteestä syrjäytymisen ennalta ehkäisemiseen. Niitä todennäköisesti monet muutkin kunnat havittelevat strategioissaan. Erityisen kaarinalaisia luonnehdinnat eivät ole, arvioi Mikko Aaltonen (kok.).

– Ikäihmisten asioita tuntuu näissä olevan kovin vähän, huomaa Paula Mäkinen.

Yleisöstä tulee kritiikkiä siitä, että strategia vaikuttaa olevan muotoutumassa kaupunkiorganisaation strategiaksi eikä kaarinalaisten.

– Kaarinan aiemmankin strategian avainsanoina olivat yhdessä, avoimesti ja asiakaslähtöisesti. Asiakaslähtöinen särähti korvaan. En minä ole asiakas vaan kuntalainen! sanoittaa Jussi Mertsola.

Kaupungin henkilökunta on se, joka käytännössä toteuttaa strategiaa, mutta silti sen pitäisi olla kaikille kaarinalaisille tarkoitettu. Sen ei kuuluisi asettaa kuntalaisia kohteiksi vaan osallisiksi.

Keskusteluun osallistuvat Mertsolan ja Mäkisen lisäksi aktiivisesti esimerkiksi Riitta Birkstedt ja Kirsti Palmu.

Vuoropuhelua

Lähdetään luomaan uutta sanapilveä: mitkä ovat Kaarinan tärkeimmät arvot? Jälleen sanat Turvallinen ja Turvallisuus heilahtavat isoimmiksi. Ehkä nykyinen maailmantilanne on nostanut turvallisuuden voimakkaasti ihmisten mieliin?

– Jos oman elinympäristön turvallisuus järkkyy, ollaan syvällä ihmisessä, miettii Kaarinan ympäristöinsinööri Pasi Saario.

Kaarinan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Niina Alho (sd.) nostaa esiin koulukiusaamisen ongelmat ja sanoittaa, että turvallisuutta lähtökohtaisesti edellytetään julkisilta palveluilta: sitä, että palvelut ovat oikeudenmukaisia ja läpinäkyviä.

On ryhmätyön aika. Osallistujat pääsevät keräämään post-it-lapuille, mikä olisi Kaarinan visio vuoteen 2030. Kukin kirjoittaa lapuille ensin omia ajatuksiaan, ja niistä on tarkoitus koota kunkin ryhmän yhteinen visio. Puheensorina käy.

Onkohan riskinä se, että monipolvisten työpajakierrosten jälkeen lopputuloksena on kuitenkin yleiskivoja iskusanoja, jotka voisivat sopia mille organisaatiolle tahansa?

– Ehkä. Itse näkisin, että tärkeintä näissä työpajoissa on osallistuminen ja vuoropuhelu. Uutta strategiaa laaditaan yhdessä kuntalaisten kanssa, ja kaikkien sitoutuminen siihen on silloin parempi. Lisäksi on helpompi ymmärtää, mitä strategialla haetaan, kun sitä on ollut itse luomassa, miettii Alho.

Seuraavat työpajat

  • 26.4. Hyvinvointi ja terveys, ilmoittaudu 21.4. mennessä.
  • 27.4. Lähipalvelut, ilmoittaudu 21.4. mennessä.
  • Lisäksi kesäkuun alussa pidetään viimeistelytyöpajoja.
  • Ilmoittautumislinkit löytyvät Kaarinan kaupungin verkkosivuilta.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 2650

Trending Articles