Toisaalta terassi voi varsinaisilla kesähelteillä olla jo melkoinen pätsi.
– Kyllähän erityisesti lasikatto on aika kuuma, Vision Lasiterassien toimitusjohtaja Arto Taimi miettii.
– Kennomateriaaleista tehty katto ei päästä yhtä paljon lämpöä läpi, ja verhoilla saa myös blokattua kuumuutta. Tyypillisesti lasikattoon halutaankin verhot.
Hän kertoo, että verhojen lisäksi lasiterassia voi varustaa hyttysverkoin, thermomatoin, lämmittimin ja valaisimin.
Taimi on puuhannut lasiterassien parissa 25 vuotta. Vision-lasituotteita oli tehty Paraisilla vuodesta 1996, ja Taimi oli mukana jo tuolloin. Vuonna 2013 hän osti tuotemerkin ja oikeudet itselleen ja jatkoi lasiterassien tekemistä Paraisilla vuokralla vuoteen 2020. Sitten yritys rakensi uudet toimitilat Piikkiöön Raadelmaan.
Aurinkokennot lasikattoon
Terassilasitusten lisäksi lasikaiteet ovat yrityksen päätuotteita.
– Kaikki valmistetaan täällä, ja nämä ovat omia malleja ja profiileja, joita ei voi ostaa mistä tahansa, Arto Taimi selittää.
Rungot ovat pääasiassa alumiinia, joka on todettu pitkäikäiseksi.
Lasihuoneen katossa voi olla myös aurinkokennoja.
– Hinta on suunnilleen sama kuin jos ne asentaisi talon katolle. Mihinkään ihan pieneen lasikattoon aurinkokennoja ei kannata asentaa, mutta jos suunnitelmissa on vähintään 16-neliöinen lasihuone ja joka tapauksessa aurinkopaneelien asennus, tämä voi olla järkevää, Taimi toteaa.
Periaatteessa aurinkoenergialla voisi siis viilentää kuuman terassin ja kotia samalla energialla, kuin mikä terassin on alun alkujaan lämmittänytkin. Huolimatta sähkön hinnan noususta ja yleisestä kiinnostuksesta uusiutuvia energiamuotoja kohtaan, ei lasiterassien aurinkopaneelikatoista ole kuitenkaan tullut supersuosittuja.
Lasiterassi vaatii pesua
Vaikka lasihuoneesta tulee usein lähes sisätilojen jatke, muistuttaa Arto Taimi, että kyseessä on ulkotila niin käytännössä kuin juridisessakin mielessä. Terassia ei esimerkiksi lasketa asuinneliöihin, mikäli tietyn suuruinen osuus seinästä on samanaikaisesti avautuvaa.
– Jotkut saattavat olettaa, että siitä tulee ihan oikea sisätila, jonne voidaan sitten viedä huonekaluja tai vaikka kirjahyllyjä, Taimi sanoo.
Siinä ei tietenkään sinällään ole mitään vikaa, kunhan muistaa, että terassi on lopulta ulkotila. Lasikatto voi tiputtaa kondensoitunutta vettä, joten ihan kaikkein arvokkaimpia perintökalleuksia terassille ei kannata raahata.
Huoltoa lasiterassi ei Taimen mukaan oikeastaan vaadi. Lasit on tietysti esteettisistä syistä hyvä pestä samaan tapaan kuin ikkunalasitkin.
Kysy terassin lasitukseen lupa
Lasiterasseja tehdään pääasiassa pientaloihin tai rivitaloihin, mutta joskus myös kerrostalon alimpaan kerrokseen tai katolle.
– Rivitaloissa itse terassi on jo yleensä valmiiksi olemassa. Lupa lasitukseen täytyy kuitenkin saada taloyhtiöltä.
Lasiterassin rakentaminen tai jo olemassa olevan terassin lasitus vaatii yleensä luvan tai vähintään ilmoituksen kunnalle.
Vision lasiterassit tekee lasihuoneille tarvittaessa myös perustukset.
Rakennukset elävät, mutta lasin on pysyttävä ehjänä
Piikkiössä Vision lasiterassit työllistää Arto Taimi mukaan lukien 8 ihmistä. Lisäksi yrityksellä on kymmenkunta itsenäistä edustajaa muualla Suomessa.
– Asentajillakin on vuosikausien kokemus. Vaikka kuvittelisi, että nämä ovat yksinkertaisia systeemejä, rakennukset elävät ja liikkuvat ja lasien pitää pysyä siinä ehjänä, Taimi muistuttaa.
Lasiterassien pääsesonki sijoittuu luonnollisesti valoisaan ja lumettomaan osaan vuotta.
– Heti kun lumet sulavat, niin myymälän ovet alkavat käydä, Taimi nauraa.
Hän kertoo, että poikkeukselliset pari vuotta ovat vaikuttaneet ihmisten kiinnostukseen lasiterasseja kohtaan yllättävän vähän, puoleen tai toiseen.
– Jos rakennustarvikkeiden hinnat edelleen nousevat, saa nähdä, mitä tapahtuu. Nyt ei yksi hinnasto ole kuin pari viikkoa voimassa, kun aiemmin saatettiin samalla hinnastolla mennä pari vuottakin, Taimi kommentoi.
Yrityksen uusien tuotantotilojen avajaistapahtuma on 18. kesäkuuta.
Teksti ja kuvat Mikko Perttunen




