Quantcast
Channel: Kaarina-lehti
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2636

Tarkista Kiinan matkalla kotipihan tilanne: Älykodin laitteisto luo sujuvampaa arkea, mutta moni pelkää muutosta

$
0
0

Älytekniikka on käsitteenä usealle mörkö.

Kaarinassa toimivan, älykodin laitteistoihin erikoistuneen Smartecnon toimitusjohtaja ja perustaja Jari Lindström on taltuttanut tämän mörön.

– Haluamme helpottaa ihmisten arkea, emme hankaloittaa sitä, Lindström selittää.

Koteihin suunniteltu älytekniikka on tehty sen käyttäjälle mahdollisimman helppokäyttöiseksi.

Läpilyönti ei ole vielä lyönyt läpi



Lindström sai yritysidean Smartecnoon muuttaessaan kuudeksi vuodeksi Kiinaan. Hänelle jäi omakotitalo Kaarinaan ja kodin ammottava tyhjyys vaivasi häntä.

Kodin valvontaan liittyvät laitteet olivat ratkaisu vaivaan. Etäältä (kuten Kiinasta saakka) on mahdollista seurata esimerkiksi kodin lämpötilaa ja kameroilla pystyy näkemään, mitä tapahtuu omalla pihalla.

Smartecnossa tavoitteena on myydä älytekniikkaa erityisesti rakennusfirmoille, jotta älykodit olisivat asuntoihin muuttaville jo valmiita.

– Tähän asti rakennusfirmoissa ollaan tehty paljon vanhan kaavan mukaan, Lindström kertoo ja toivoo, että muutoksen tuulet puhaltaisivat rakennusalalle asti.

Älykodin laitteisto on ottanut ensi askeleita 2000-luvun vaihteessa. Lindsrömin mukaan uusi teknologia ei ole vieläkään täysin lyönyt läpi, mutta hän uskoo muutoksen tapahtuvan pikku hiljaa.

– Meillä on koko ajan enemmän myyntiä verkkokaupassa yksityisille asiakkaille, Lindström sanoo.

Yksityisen asiakkaan on vaikeampi hahmottaa, mitä kaikkea voisi kotiinsa älyllistää. Tämän vuoksi Lindström on pitänyt rakennusfirmoille myyntiä hyvänä ideana.

Pala palalta



Älykotia rakentaessa on hyvä pohtia yksilöllisiä tarpeita. Mitä toivoo juuri omaa arkea sujuvoittamaan?

Smartecnossa tarjotaan palveluna myös suunnittelua. Älytekniikan ratkaisut ovat yksilöityjä ja sopivat vanhoihinkin rakennuksiin.

– Ei tarvitse mennä a:sta ö:hön, vaan erilaista laitteistoa voi lisäillä ajan kuluessa, Lindström kertoo.

Kontrolli koneelle



Kaikki eivät pidä ajatuksesta, että koneet hoitavat asioita ihmisten puolesta ja keräävät tietoa. Lindström pitää ymmärrettävänä, että ohjainten omissa käsissä pito voi tuntua turvallisimmalta vaihtoehdolta.

Tietoturvakysymykset ovat useimmiten huolenaiheena, kun toisiinsa kytköksissä olevat älykodin laitteet keräävät paljoa tietoja.

Lindström vastaa näihin huoliin, että nykypäivänä älytekniikassa on käytössä pankkitason suojaus.

– Laitteilla kerätyillä tiedoilla voidaan helpottaa arkielämän askareita niin, että aikaa jää enemmän muuhun käytettäväksi, ynnää Lindström.

Avaa ovi vieraillesi etänä



Lindström luettelee kolme esimerkkiä älykodin tekniikoista ja kertoo, kuinka nämä vaikuttavat arjessa.

1. Kodin vahtikoira



Älylukon kanssa pystyy etäohjauksella avaamaan ja lukitsemaan ovet.

Nykypäivänä tilataan paljon postipaketteja netistä, ja usein sattuu niin, että toimitusaika on epämääräinen. Etäohjauksella toimivan lukon avulla postin voi vastaanottaa ilman, että on itse paikalla päivystämässä.

Myös valvontakameralaitteisto on kotikäytössä yleistyvää teknologiaa.

2. Älä kompuroi pimeässä



Ulkovalaistuksen automatisoinnilla ja ohjauksella voi välttää ikäviä haavereita. Valaistuksen voi ajastaa niin, että kotiin saapuessasi valot ovat päällä. Valaistuksen voi automatisoida ulos sekä sisälle.

3. Energiankulutuksen tarkkailua



Energian hintojen noustessa on hyvä seurata omaa energiankulutusta. Energian käytön ohjauksella voi tehdä säästöä etenkin, kun on kyse lämmityksestä. Esimerkiksi älytermostaatti ohjaa lämmitystä automaattisesti pörssisähkön mukaisesti.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 2636

Trending Articles