Quantcast
Channel: Kaarina-lehti
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2636

Henri Hujala aloitti sijoittamisen pullopanttirahoilla – Parikymppisenä hän osti ensimmäisen asuntonsa

$
0
0

Talousasioita opetetaan kouluissa sijoittaja ja rahavointivalmentaja Henri Hujalan mielestä nurinkurisesti. Ensin käsitellään maailman, valtion ja kunnan taloutta ja vasta sitten puhutaan henkilökohtaisesta taloudesta.

– Mielestäni nuoret oppisivat paremmin, jos ensin käsiteltäisiin yksilön omaa taloutta. Näin jokainen käsittää, että liika velka on huono asia ja tuloja tulisi saada enemmän kuin menoja.

Budjettihiiri Oy -nimistä yritystä pyörittävä Hujala kävi puhumassa marraskuussa Piispanlähteen yläkoulussa osana Oma talous tutuksi -koulukiertuetta. Kouluvierailun tarjosi Kaarinan Yrittäjät, Kaarinan Kehitys ja Langh Group Oy.

Raha edelleen tabu

9.-luokkalaisia nuoria tuntui kiinnostavan erityisesti sijoittaminen. Hujalan viesti on, etteivät raha-asiat ole niin vaikeita kuin monesti annetaan ymmärtää. Sijoittaminen ei vaadi jättituloja, vaan sen voi aloittaa vaikka 10–15 eurolla.

26-vuotias Hujala aloitti sijoittamisen yläasteella.

– Laskin, paljonko kavereillani kului kuukaudessa rahaa tupakkatuotteisiin ja sain summaksi 50 euroa. Päätin sijoittaa vähintään saman summan kuukaudessa.

Rahaa hän sai tekemällä töitä, säästämällä lahjaksi saatuja rahoja ja keräämällä pulloja. Samaan aikaan hän alkoi myös kirjata vihkoon päivittäiset menonsa. Tämä auttoi hahmottamaan omaa rahankäyttöä ja pysymään kartalla tuloista ja menoista.

– En käytä juurikaan alkoholia, mutta opiskeluaikoina huomasin, että minulla menee vuositasolla yllättävän paljon rahaa viihteelle, joten vähensin siitä.

Sijoitusten ansiosta Hujala pystyi ostamaan 23-vuotiaana opiskelijana ensimmäisen asuntonsa. Säästöjä ja tuloja oli riittävästi, jotta hän sai neuvoteltua itselleen pankkilainan.

Pääviestinä ei kuitenkaan ollut levittää sijoittamisen ilosanomaa, vaan saada nuoret miettimään vastuullista rahankäyttöä. Hän muistutti, että sijoittaminen harvoin tuo äkkirikastumista. Sijoittaminen on pitkäjänteistä puuhaa.

– Olisin itse toivonut yläkoulussa puhuttavan rahasta huomattavasti enemmän. Nuorille pitäisi puhua rahasta suoraan ja innostavasti. Jos tätä ei tehdä, raha-asioista muodostuu pakkopulla, jotka on pakko hoitaa, mutta raha säilyy tabuna, Hujala painottaa.

Älä osta miellyttääksesi

Hujala varoittaa nuoria muun muassa osamaksushoppailun vaaroista. Osamaksut ovat hänen mukaansa nykyisin yksi yleisimmistä syistä maksuhäiriöiden taustalla.

– Jos sulla on 60 euroa tilillä ja myyjä tyrkyttää tonnin iPhonea 30 euron kuukausimaksulla, niin ei, sulla ei ole varaa siihen.

Hän kannustaa nuoria miettimään sitä, miksi he ostavat jotakin. On eri asia, ostaako uudet housut sen takia, että niitä tarvitsee, vai siksi, että ne ovat kavereiden mielestä hienot.

– Jos oma kulutuskäyttäytyminen perustuu haluun miellyttää muita, se on sama kuin antaisi rahat suoraan sille kaverille. Uskaltakaa sanoa ei, se on paras tapa hoitaa omaa talouttansa.

Kotoa opittua

9.-luokkalaiset Aino Talvitie , Selma Linnavalli , Sofi Suoyrjö ja Topias Reinikka pitivät Hujalan esitystä innostavana ja vaikuttavana. He toivoisivat, että rahasta ja sijoittamisesta puhuttaisiin enemmän oppitunneilla. Nuoret kuvailivat olevansa rahankäyttäjinä melko järkeviä.

– Olen aika pihi rahankäyttäjä. Mieluummin säästän kuin käytän. Ostan vain, jos tarvitsen jotakin oikeasti, Selma Linnavalli kertoo.

– Välillä tulee ostettua liikaa vaatteita. Olisi ehkä järkevämpää ostaa yksi kalliimpi vaate, joka kestää pitkään kuin monta halpaa, Aino Talvitie tunnustaa.

Nuoret uskovat, että rahankäyttö ja säästeliäisyys ovat pitkälti kotoa opittuja asioita.

– Vanhemmat ovat sanoneet, että raha ei kasva puussa ja pitää tehdä töitä.

Henri Hujalan vinkit rahan käyttöön

1. Katso kaupassa kilohintoja: ”Itse rakastan pähkinöitä, mutta en koskaan osta valmiita pähkinäsekoituksia, koska niissä on kalliimpi kilohinta. Teen itse oman pähkinäsekoitukseni ja säästän.”

2. Sijoita siihen, mitä ymmärrät: ”Kryptot kiinnostavat tällä hetkellä nuoria, mutta itse en sijoita kryptoihin, koska en ymmärrä niitä.”

3. Pienistäkin summista voi säästää osan: ”Meidän pitää osata käsitellä ensin 10 euroa, jotta osaamme käsitellä 1 000 euroa tai 10 000 euroa. Jos on tottunut tuhlaamaan aina kaiken, isostakaan summasta ei jää säästöön.”


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2636

Trending Articles