Quantcast
Channel: Kaarina-lehti
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2638

Ura Basket lomautti toiminnan­johtajan keskellä kautta – Liigayhtiön ja koronan syntejä maksetaan nyt

$
0
0

Kaarina-lehti uutisoi viime viikolla Ura Basketin toiminnanjohtajan Timo Virkkulan siirtymisestä muihin töihin. Hän hakeutui takaisin radioon Ura Basketin lomautettua hänet kolmeksi kuukaudeksi.

Miksi seuran toiminnanjohtaja lomautettiin keskellä parhainta koriskautta? Miten pahoissa talousvaikeuksissa Ura Basket ry oikein on?

Seuran hallituksen puheenjohtaja Tuukka Kavisto myöntää, että seuran taloustilanne on kireä. Tosin sille, miksi toiminnanjohtaja lomautettiin nimenomaan keskellä kautta, on muita taustatekijöitä. Paras ajankohta toiminnanjohtajan poissaololle vain sattuu olemaan juuri kauden keskellä. Vaikka pelit ja treenit pyörivät, hallinnollista työtä on silloin vähemmän kuin muulloin.

Silti ratkaisu on poikkeuksellinen. Ura Basketissa ei ole harrastettu lomautuksia. Korona-aikana seura ei lomauttanut ketään, vaikka sekä pelit, kerhot että leirit olivat tauolla.

– Täytyy myöntää, että emme riittävän ajoissa tehneet sopeutustoimia. Meillä on tässä peiliin katsomisen paikka, Kavisto toteaa.

Tuloja kymmeniätuhansia euroja vähemmän

Ura Basket ry:lle on nyt syntynyt alijäämää. Sitä lähti kertymään kaudella 2020–2021. Sen jälkeen on päästy jo paremmalle mallille, mutta Tuukka Kaviston mukaan takamatkaa on yhä kirittävänä ja kassa kuluu uhkaavaa tahtia.

– Kyllä meidän olisi pitänyt vähentää kuluja aiemmin. Halusimme pitää kiinni palkatuista työntekijöistä, vaikka kerhot ja leirit näivettyivät koronan vuoksi ja Korisliiga-taipaleen vaikutukset olivat rasitteena.

Ura Basketin Korisliiga-retki jäi lyhyeksi, kun liigayhtiö meni konkurssiin vuonna 2021. Emoyhdistykseltä jäi saamatta 40 000 euroa, jonka liigayhtiö oli velkaa yhdistykselle.

– Silloin tyhjennettiin sellaista hyvien vuosien tuomaa pesämunaa, jota olisimme tarvinneet. Joudumme tällä hetkellä elämään kädestä suuhun. Jotta voisimme kehittää toimintaa, tarvitsemme enemmän selkänojaa.

Seuran tulot ovat vähentyneet parissa vuodessa merkittävästi, kymmenillätuhansilla euroilla. Koronarajoitusten poistuttua rahaa ei ole virrannut sisään samalla tavoin kuin ennen sitä.

Aikuisille koriskerho?

Koronan ja liigayhtiön konkurssin lisäksi Ura Basketin tämänhetkisen ahdingon taustalta löytyy harrastamisen Suomen malli. Kaupunki tarjoaa nykyään iltapäivisin maksuttomia harrastuskerhoja koululaisille. Niiden vuoksi seurojen omia iltapäiväkerhoja ei enää kannata järjestää.

Ura Basket on mukana vetämässä kaupungin kerhoja ja saa niistä korvauksen, mutta summa on pieni verrattuna esimerkiksi Ura Basketin Sporttikseen.

– Saamme kaupungilta saman maksun, oli osallistujia sitten 5 tai 25. Omissa kerhoissamme saimme sitä paremmat tulot, mitä suositumpi kerho oli. Emme myöskään voi hinnoitella näitä kerhoja itse, Kavisto sanoo.

– Koulujen iltapäivätoiminta on tärkeä toimintamuoto ja haluamme olla siinä mukana, mutta kyllähän se on muuttanut nyt pelikenttää. Ehkä seuraava askel olisi sitten aikuisten koripallokoulut.

Uusia tulolähteitä etsitään

Koronapandemia katkaisi myös monet perinteet, joista seura on saanut hyvät tulot. Myös liikuntaleikkikoulu kuihtui ja liikuntaleirejä on jäänyt väliin. Turun alueen korisseurojen yhteinen JBT-turnaus, joka on aiemmin pidetty kevään lopussa, joutui kolmeksi vuodeksi tauolle. Neljäntenä vuotena ei enää yritetty.

– Totesimme, että juna on jo mennyt. Mietimme nyt kukin seura tykönämme, mitä seuraavaksi, Tuukka Kavisto toteaa.

Leirejä on käynnistetty uudelleen. Esimerkiksi hiihtolomalla järjestetään Ura Basketin liikuntaleiri.

Kavisto iloitsee siitä, että sinällään koripallo pyörii Ura Basketissa hyvin. Harrastajamäärät ovat lähteneet reippaaseen nousuun koronatauon jälkeen, ja useat Ura Basketin joukkueet kilpailevat SM-sarjoissa.

– Myös taloudellinen tulevaisuus näyttää paremmalta, mutta vaaditaan tiukkaa kulukuria ja tulolähteiden etsimistä. Tarkalla kammalla katsomme, miten jatketaan. Toiminnanjohtajan lomautus oli se radikaalein toimi.

Medialla ei ole pääsyä yhdistysten tarkkoihin taloustietoihin.

Seitsemän toiminnanjohtajaa kymmenessä vuodessa

Ura Basketin toiminnanjohtajista yksikään ei ole pysynyt pestissä kahta vuotta pidempään sen jälkeen, kun ensimmäinen, Oskari Arell lähti. Viimeisen kymmenen vuoden aikana Ura Basketilla on ollut seitsemän toiminnanjohtajaa.

– Itsekin siinä pestissä olleena tiedän, että se vaatii venymistä moneen suuntaan ja työviikot ovat kiireisiä, Tuukka Kavisto kommentoi.

– Hallituksessa meillä on nyt pohdinnan paikka toiminnanjohtajan toimenkuvan tarkentamisesta ja kaikkien työntekijäresurssiemme parhaasta kohdistamisesta.

Parhaillaan seura etsii uutta toiminnanjohtajaa. Toiveissa on, että uusi aloittaisi kevätkesällä. Siihen asti toimintaa johdetaan vapaaehtoisvoimin.

– Hallituksessa on onneksi on ihmisiä, joiden kesken voimme jakaa hallinnollisia töitä, jotta pystymme väliaikaisesti hoitamaan hallinnolliset työt. Toisaalta olemme sen kokoinen seura, että kyllä tähän tarvitaan palkattu työntekijä pitämään langat käsissä.

Ura Basket on palkannut täysipäiväisesti toiminnanjohtajan sekä valmennuspäällikön. Kerhojen ohjaajat ovat osa-aikaisessa työsuhteessa seuraan.

Ura Basketin toiminnanjohtajat

  • Oskari Arell, aloitusvuosi 2000
  • Tii-Anna Vanhanen, 2012
  • Tuomas Alanko, 2013
  • Tuukka Kavisto, 2015
  • Kai Kulovaara, 2017
  • Jarkko Wallinkoski, 2018
  • Sunniva Solstrand, 2019
  • Timo Virkkula, 2020
  • Uusi toiminnanjohtaja aloittaa vuonna 2023

Viewing all articles
Browse latest Browse all 2638

Trending Articles