Kaarina-talon ja Piikkiön kirjaston uudet näyttelyt avautuvat katseltavaksi perjantaina 3. toukokuuta.
Kaarina-talon ensimmäisessä kerroksessa nähdään pitkän kansainvälisen uran teatteri-, elokuva- ja oopperaohjaajana tehneen Katariina Lahden kuvataidenäyttely Elävien kuvia. Toisessa kerroksessa on esillä Niko Skorpion abstrakteja tussipiirroksia Holarkia-näyttelyssä. Piikkiön kirjastossa taasen ihastellaan Kaarinan Kuvaajien helmikuisen Salakampa-kilpailun kirjoa.

Huumaa, kipua ja kaipausta
Katariina Lahden kiinnostus kuvaan ja kuvataiteisiin heräsi jo lapsena: kuvan katseleminen synnytti mielessä tarinan, ja ohjaajana Lahti näkee työn suunnitteluvaiheessa kirjailijan tekstin tai musiikin kuvien sarjana, josta kehittyy näyttämötoteutuksen pohja.
– Kun olin tehnyt vuosikaudet näyttämötaidetta toisten kautta, toisten kanssa ja toisten taiteesta, omin käsin tekeminen alkoi kiehtoa yhä enemmän. Kuvataide onkin viime vuosina noussut erityisen tärkeäksi kirjoittamisen ja näyttämötaiteiden ohella, Lahti pohtii tiedotteessa.
– Luominen ilman välikäsiä, tekemisen suoruus ja välittömyys sekä fyysinen kontakti materiaaliin ovat kasvattaneet kiinnostusta etenkin kuvanveistoon, mutta myös piirtämiseen ja maalaamiseen eri tekniikoilla. Kuvan kautta etsin suoraa yhteyttä maailmaan ja ihmisiin. Kun lapsena kerroin kuvista, kerron nyt kuvilla, hän jatkaa.
Teatterista tutut teemat tulevat mukaan Katariina Lahden kuviin: ihmisen alastomuus ja haavoittuvuus, rakkauden repivyys ja järjettömyys, huuma, kipu, kaipaus ja ikuinen menettämisen uhka.
Lahti on opiskellut Suomen Teatterikoulussa, Taideteollisen korkeakoulun elokuva- ja lavastustaiteen laitoksella sekä Berliinissä, ensin Hochschule für Schauspielkunstissa ja sittemmin Deutsche Operissa. Elävien kuvia on hänen ensimmäinen kuvataidenäyttelynsä.

Päämäärätöntä piirustelua
Niko Skorpion Holarkia esittelee valikoiman abstraktien tussipiirustuksien ja sekatekniikkateoksien sarjasta, jonka taiteilija aloitti 2019. Skorpio piirtää paperille loputtomia sarjoja viivoja, linjoja ja muotoja. Ne eivät pyri esittämään mitään, mutta niistä voi muodostua abstrakteja maisemia, olioita tai tapahtumia, tai näiden välimuotoja.
Teosten avainsanoja ovat esimerkiksi toistuvuus, liike, muoto, kasvu, evoluutio ja murros.
Skorpion työskentely on sukua päämäärättömälle piirustelulle, mutta teoksien koko jalostaa toiminnan hitaaksi hulluudeksi. Tekniikka on tarkoituksellisen mateleva ja aikaavievä. Se vaatii pitkäjänteisyyttä, omistautumista ja tietoista taistelua tylsistymistä vastaan.
Skorpion suosima meditatiivinen työskentelytapa on hiljainen vastalause kiireen, hälyn ja pirstaleisuuden vaivaamalle arjelle, joka huomaamatta syö keskittymisen, lähimuistin ja tietoisen läsnäolon tässä ja nyt.
Niko Skorpio on syntynyt Kaarinassa ja työskentelee nykyisin Venäjänkankaalla Humppilassa. Hän on opiskellut Aalto-yliopistossa (taiteen maisteri) sekä Tampereen ammattikorkeakoulussa (kuvataiteilija).
– Työskentelyni on intuitiivisten tilojen kartoittamista. Suosin sattumaa ja muita kontrollia hylkiviä keinoja voidakseni luovuttaa ohjakset alitajuisille voimille. Jonkin ihmisluonnolle vieraan tavoitteleminen kertoo ehkä jotain ihmisenä olemisesta tässä ajassa ja tilassa, Skorpio kuvailee tiedotteessa.

Kaduilla sattuu ja tapahtuu
Kaarinan Kuvaajien leikkimielisen Salakampa-kuukausikilpailun helmikuun teema, katukuvat, antoi runsaasti tilaa toteutuksille.
Kilpailukuvista ilmenee, että kadut voivat olla monenlaisia – leveitä ja isoja teitä, kapeita kujia tai torimaisen laajoja. Kaduilla sattuu kaikenlaista ja kuvaajalla on mahdollisuus vangita arjen hyörinää, mutta myös harvinaisempia tapahtumia.
Näyttelykuvissa on monenlaisia kulkuneuvoja, eri-ikäisiä ihmisiä, hauskoja sattumuksia, puuskaista tuulta ja paljon muuta. Salakampaan osallistui 39 kuvaa, joista 20 on mukana näyttelyssä. Kuvat ovat 14 eri kuvaajalta.
Toukokuun näyttelyt Kaarina-talossa ja Piikkiön kirjastossa 3.–30. toukokuuta.