Quantcast
Channel: Kaarina-lehti
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2648

Varhan poliitikot halajavat suurempia kokouspalkkioita, vaikka säästötarve on ilmeinen

$
0
0

Teksti: TS/Riitta Alakoski

Valtuustoryhmien puheenjohtajista koostuva työryhmä haluaa korottaa poliitikkojen kokouspalkkioita ensi kesänä alkavalle valtuustokaudelle Varsinais-Suomen hyvinvointialueella.

Suunnitelmana on nostaa aluevaltuuston ja aluehallituksen sekä sen jaostojen kokouspalkkiot 180 eurosta 290 euroon.

Lautakunnissa palkkiot nousisivat 145 eurosta 210 euroon ja muissa hallintoelimissä 105 eurosta 180 euroon.

Kokouspalkkioista päättää aluevaltuusto eli poliitikot itse.

Säästöjä vaaditaan Varhan talouden tasapainotusohjelmassa myös poliittisesta päätöksenteosta. Siitäkin tosin päättävät aluehallituksen poliitikot.

Työryhmän tehtävänä on valmistella laajempaa Varhan poliittisen päätöksenteon uudistamista, jossa muun muassa vähennettäisiin kaksi lautakuntaa.

Kuva: TS-arkisto/Timo Jakonen

Muualla suuremmat

Ryhmää vetää kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Kaija Hartiala. Hartiala toteaa valmistelun olevan vielä täysin kesken, minkä vuoksi hän ei kommentoi kokouspalkkioita tässä vaiheessa.

Hän sanoo kuitenkin, että valtaosalla hyvinvointialueista palkkiot ovat suuremmat. Esimerkiksi Pirkanmaan hyvinvointialueella kokouspalkkio on valtuustossa 400 euroa ja aluehallituksessa 300 euroa. Keski-Uudellamaalla molemmista maksetaan 250 euron kokouspalkkiota, Pohjois-Pohjanmaalla 200 euroa.

Aluehallituksen puheenjohtaja Sanna Vauranoja ei myöskään kommentoi kokouspalkkiosuunnitelmia.

Hän toteaa, että päätöksentekoa tullaan uudistamaan kauttaaltaan ja siksi asiaa nyt valmistellaan. Vauranoja lupaa asiasta lisätietoa tammikuun alkupuolella.

”Kokouspalkkioihin ja valtuutettujen muihin korvauksiin kuluu Varhassa vuosittain reilut 1,2 miljoonaa euroa.”

1,2 miljoonaa euroa

Työryhmän suunnitelman mukaan kokouspalkkiot eivät nostaisi kokonaiskuluja juurikaan, sillä erityisesti aluehallituksen kokousten määrää on tarkoitus vähentää.

Puoluetuesta oltaisiin säästämässä 79 000 euroa. Nykyinen 50 prosentin korotus palkkioista yli kolmen tunnin kokouksissa poistettaisiin kokonaan.

Kokouspalkkioihin ja valtuutettujen muihin korvauksiin kuluu Varhassa vuosittain reilut 1,2 miljoonaa euroa.

Ensi vuoden talousarviossa kokouskuluja on vuoteen 2023 verrattuna arvioitu syntyvän 69 000 euroa vähemmän, mutta tuo säästötavoite sulaa lähes kokonaan päätöselinten muiden kulujen noustessa 16 000:sta 92 000:een euroon.

Puoluetukea alennetaan Varhassa kevätkaudelle 39 500 eurolla. Kaikkinensa puoluetukeen on silti ensi vuoden talousarviossa varattu 474 000 euroa, mikä on tismalleen sama summa, mikä puolueille maksettiin vuonna 2023. Syksyn puoluetuen määrä selviää vasta keväällä.

”Kokonaisuudessaan poliittiseen päätöksentekoon on ensi vuoden talousarviossa kulumassa vain 10 000 euroa vuotta 2023 vähemmän.”

Todellista säästöä?

Kokonaisuudessaan poliittiseen päätöksentekoon on ensi vuoden talousarviossa kulumassa vain 10 000 euroa vuotta 2023 vähemmän, eli yhteensä noin 1,9 miljoonaa euroa. Näin ollen säästöjä ei poliittisesta päätöksenteosta näytä lupauksista huolimatta syntyvän.

Hyvinvointialueiden päätös­elinten määrä ja koko sekä puolueiden ja poliitikkojen hyvinvointialueilta saamat palkkiot ovat herättäneet närää suurien säästötarpeiden keskellä, jotka ovat Varhassa johtaneet jo nyt yli 130 työntekijän irtisanomiseen.

Varsinais-Suomeen ollaan valitsemassa ensi kevään aluevaaleissa edelleen 79 aluevaltuutettua, kuten kuluvallekin kaudelle.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2648

Trending Articles