Hovirinnassa sijainnut Opetuskoti Mustikka sulki ovensa vuodenvaihteessa. Taustalla ovat taloudelliset syyt.
– Odotimme pelastusrengasta viimeiseen saakka, mutta sitä ei koskaan tullut, toimintaa pyörittäneen Sateenkaari Koto ry:n hallituksen puheenjohtaja Henna Junttila sanoittaa.
Opetuskodin perimmäisenä tavoitteena oli tarjota kotoutumista ja osallisuutta lisääviä aktiviteetteja maahanmuuttajille. Toiminnalla pyrittiin myös työelämävalmiuksien ja elämänhallinnan lisäämiseen uudessa kulttuurissa.
Opetuskoti perustettiin vuonna 2016, ja siellä toteutui yli sata asiakaskohtaamista viikoittain. Asiakaskunnassa oli esimerkiksi somaliäitejä ja Lähi-idästä paenneita turvapaikanhakijoita, viime vuosina myös ukrainalaisia.
– Pidimme lopettajaiset ennen joulua. Tunnelma oli surullinen, Junttila kiteyttää.

Keskittämispäätös oli pakko tehdä
Kaarina-lehti vieraili Opetuskoti Mustikassa viime vuoden toukokuussa. Jo tuolloin tulevaisuuden yllä oli tummia varjoja.
Opetuskodin avointa toimintaa oltiin lopettamassa. Integroitumisen kannalta tärkeitä suomen kielen alkeiskursseja ei voitu enää järjestää. Samoin loppuivat esimerkiksi läksy- ja ompelukerhot sekä kuvataidepajat.
Avoimen toiminnan alasajo johtui resurssipulasta. Sateenkaari Koto sai Kaarinan kaupungilta kielteisen rahoituspäätöksen, eikä yhdistyksen hallitus nähnyt edellytyksiä toiminnan jatkamiselle.
Kuntouttavaa työtoimintaa Opetuskodissa kuitenkin jatkettiin. Työtehtävät olivat esimerkiksi ruuan valmistamista, siivoamista ja lasten leikittämistä.
Vastuu kuntouttavasta työtoiminnasta siirtyi kunnilta hyvinvointialueille sote-uudistuksen yhteydessä. Sateenkaari Kodon sopimus Varsinais-Suomen hyvinvointialueen kanssa päättyi toissa vuoteen, mutta Varha päätti sittemmin käyttää kahdesta optiovuodesta kummatkin.
Sateenkaari Koto päätyi ratkaisuun, jossa se keskitti kuntouttavan työtoiminnan Turun Halisissa sijaitsevaan Yhteisöpiste Mustikkaan.
– Meidän olisi pitänyt maksaa siitä, että tarjoamme Kaarinalle palvelua. Emme pitäneet sitä kestävänä ratkaisuna, Henna Junttila toteaa Hovirinnan Mustikan sulkemispäätökseen viitaten.
”Moni on jäänyt tyhjän päälle ja ilman palveluohjausta.”
Viestirinki edelleen elossa
Junttila alleviivaa, että Opetuskoti Mustikan asiakkaat ovat luonnollisesti tervetulleita Halisten Mustikkaan. Kulkeminen ja siten paikalle pääseminen ei välttämättä vain ole yksinkertaista.
– Suomen Punaisen Ristin (SPR) Kaarinan osasto otti kopin lasten läksykerhosta, mikä on tietenkin hienoa, Junttila aloittaa.
– Varttuneempia kaarinalaisasiakkaitamme emme ole Turussa vielä kohdanneet, mutta vuosi on vasta alussa, hän jatkaa.
Junttila painottaa Sateenkaari Kodon väen olevan huolissaan Hovirinnan Mustikan vakikävijöistä.
– Moni on jäänyt tyhjän päälle ja ilman palveluohjausta.
Mustikan asiakkailla ja henkilökunnalla on edelleen yhteinen Whatsapp-viestirinki. Siellä on tarkoitus kysellä kuulumisia kevään mittaan.
Junttila muistuttaa, että Turun Mustikassa on tarjolla esimerkiksi kielikursseja.
– Mutta ne varataan nopeasti täyteen. Parhaiten niistä tietävät he, jotka käyvät Halisissa säännöllisesti.

Palaveri kaupungin kanssa
Opetuskoti Mustikan käytännön toiminnassa oli mukana runsas joukko vapaaehtoisia, kuten Kaarinan SPR:n kotoutumisen tuen yhdyshenkilö Heli Forssell.
– Askarruttaa, että miten sellaisille entisille asiakkaille käy, jotka eivät ole työelämässä, Forssell huokaisee.
Forssell muistuttaa Opetuskodin olleen auki jokaisena arkipäivänä.
– Syntynyttä lovea ei ole mahdollista paikata vapaaehtoisvoimin, hän painottaa.
Opetuskoti Mustikka toimi kahdessa kerroksessa hovirintalaisessa kerrostalossa. SPR on saanut Opetuskodin entisen alakerran omaan käyttöönsä.
– Pidämme siellä läksykerhoa tiistaisin ja torstaisin. Lisäksi järjestämme ompelukerhon joka toinen viikko Mannerheimin Lastensuojeluliiton paikallisyhdistyksen kanssa, Forssell kertoo.
SPR ja lukuisat muut toimijat luotsaavat tiistaisin kansainvälistä kahvilaa Kaarina-talossa. Tarkoituksena on edistää ihmisten kohtaamista ja jakaa tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta sekä maailman kulttuureista. Kansainvälinen miesten kerho kokoontuu kerran viikossa SPR:n tiloissa.
– Olemme sopineet palaverista Kaarinan kaupungin kanssa. Pohdimme mahdollisia yhteistyökuvioita kotoutumispalveluihin liittyen, Forssell mainitsee.

Varhan päätös oli Kiesille iloinen yllätys
Kohtaamispaikka Kiesissä tulevaisuutta odotetaan orastavan positiivisesti.
Varsinais-Suomen hyvinvointialue myönsi Kiesiä pyörittävälle Palveluyhdistys Kasevalle 70 000 euron järjestöavustuksen. Avustus kohdistuu suoraan ja kokonaisuudessaan Kiesin toimintaan.
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus Stea on esittänyt Kasevalle ja Kiesille 57 220 euron avustusta. Sosiaali- ja terveysministeriö ei ole kuitenkaan antanut asiasta vielä päätöstään.
– Saimme Varhalta sen, mitä pyysimmekin. Mikäli ministeriö hyväksyy Stean avustusehdotuksen, tulee sieltäkin toivomamme summa, Kiesissä työskentelevä Maria Lehtonen avaa.

Kulukurilta ei vältytty
Vielä marraskuussa Lehtonen ja kollegansa Anne-Mari Näsilä olivat huolissaan.
– Emme voi vielä tässä vaiheessa luvata, että Kiesi pysyy avoinna vuodenvaihteen jälkeen, Lehtonen kiteytti tuolloin.
Varhan myöntämä avustus antaa pelimerkkejä tulevaa varten. Sosiaali- ja terveysministeriön rahoituspäätöstä on toki vielä odotettava.
– Suunnittelemme kevään ohjelmaamme kovaa vauhtia. Niin vain pitää tehdä, Lehtonen sanoo.
Kiesi muutti viime vuonna pienempiin tiloihin resurssisyistä. Kohtaamispaikka on avoinna kävijöilleen neljästi viikossa.
– Olemme joutuneet vähentämään yksilöllistä ohjausta ja neuvontaa osin tilateknisistä syistä, Lehtonen perustelee.
– Katsomme eteenpäin luottavaisin mielin, hän kuitenkin lisää.
Kohtaamispaikka Kiesi on tarkoitettu työikäisille aikuisille, jotka painiskelevat mielenterveydellisten haasteiden kanssa. Toiminta on anonyymiä, kynnyksetöntä ja liki tyystin maksutonta. Ennakko-ilmoittautuminen vaaditaan vain tiettyihin tapahtumiin.